Η Σοφίκα Ελευθερουδάκη μας μιλάει για τα βιβλία και για την δράση «Γράψε, Μπορείς!»
Πέμπτη, 07 Μαϊος 2020 20:02 Σχολιάστε πρώτοι! Ελευθερουδάκη Γράψε, Μπορείς Βιβλια συγγραφέας βιβλιοπωλεία συνέντευξη interview εκδόσεις εκδοτικός οίκος

Η Σοφίκα Ελευθερουδάκη μιλάει στο freshart.gr για την νέα δράση "Γράψε, Μπορείς"! και όσα θέλει να προσφέρει μέσω αυτής, καθώς επίσης και για τον ρόλο του βιβλίου στη ζωή μας!

 

1. Νέο σύνθημα, «Γράψε μπορείς!». Σε ποιους απευθύνεστε και τι θέλετε να πετύχετε με αυτή τη δράση σας;

Με το «Γράψε, Μπορείς!» απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους, που θέλουν να γράψουν την ιστορία της οικογένειάς τους, του τόπου τους, τη δικιά τους. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που οφείλουμε όλοι στους εαυτούς μας, αλλά και στους δικούς μας ανθρώπους και στην πατρίδα μας. Με την τεχνολογία, τους υπολογιστές, το Facebook, κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, αλλά με έναν πιο επιφανειακό τρόπο. Πιο γρήγορα. Σκεφτείτε τα social media. Διαβάζεις κάτι τώρα, έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα τη θέση του έχει πάρει κάτι άλλο. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν μιλάμε μεταξύ μας όσο παλαιότερα, άρα δεν μαθαίνουμε τις παλιές ιστορίες.

Με το «Γράψε, Μπορείς!», προτείνουμε σε όποιον θέλει να γράψει τις ιστορίες του και με πολύ χαμηλές τιμές να τον βοηθήσουμε να τις εκδώσει. Για αυτόν τον λόγο φτιάξαμε και το eleftheroudakis.com, όπου μπορεί κανείς να μπει και να ξεκινήσει να γράφει, παίρνοντας ιδέες από τις 100 ερωτήσεις που έχουμε αναρτήσει. ‘Όπως μου έγραψε και ένας πελάτης χαρακτηριστικά:

«Δεν έχω συγγραφικές φιλοδοξίες, απλά κατέγραψα τις διηγήσεις παλαιότερων, όπως τις άκουγα τότε που δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, την εποχή που οι άνθρωποι δεν είχαν ξεχάσει ακόμη να συνομιλούν Θεώρησα ότι έπρεπε να φρεσκάρω τα ίχνη ανθρώπων καθημερινών, αλλά σημαντικών, που έζησαν και δημιούργησαν εδώ, αλλά κινδυνεύουν να χαθούν και να ξεχαστούν».

2. Τι έχετε να προτείνετε σε έναν νέο συγγραφέα;

Σκληρή δουλειά και επιμονή.

Εδώ να προσθέσω, ότι μέσω του «Γράψε, Μπορείς!» απευθυνόμαστε περισσότερο σε εκείνους που δεν είναι επαγγελματίες συγγραφείς. Σε εκείνους, που χρειάζονται λίγη βοήθεια και καλές ιδέες, προκειμένου να καταγράψουν τις προσωπικές τους ιστορίες, όπως ανέφερα πιο πάνω.

 3. Τώρα με όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε νομίζω πως πολύς κόσμος έχει έρθει και πάλι κοντά στο διάβασμα. Πιστεύετε οτι αυτός ο μεταξύ άλλων κοινωνικός αποκλεισμός που ζούμε θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για το βιβλίο και τους εκδοτικούς οίκους;

Είναι πολύ σωστό αυτό. Και επειδή πιστεύω ότι «Υπάρχει πάντα κάποιο βιβλίο που σου αλλάζει τη ζωή», πιθανώς τώρα με τον εγκλεισμό κάποιοι να το ανακάλυψαν. Όταν αυτό συμβαίνει σε έναν αναγνώστη, τις περισσότερες φορές ενθουσιάζεται τόσο, που θέλει να διαβάσει και άλλα βιβλία.

eleftheroudakigrapsekaiesi

4. Ποια είναι η γνώμη σας για την ηλεκτρονική μορφή βιβλίων;

Προσωπικά δεν με καλύπτει. Ανήκω όμως και ηλικιακά στη γενιά του χαρτιού. Νομίζω ότι τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή καλύπτουν μια ανάγκη, πχ. να μην κουβαλάς πολλά βιβλία μαζί σου, και αποτελούν μια συμπληρωματική εκδοχή των χάρτινων, όπως κάνουν και τα ακουστικά βιβλία.

5. Υπάρχει κάτι που να μπορεί να ανταγωνιστεί το βιβλίο, κάτι που να έχει κάνει σοβαρή ζημιά και να οδήγησε στην απομάκρυνση των όχι τόσο φανατικών της ανάγνωσης;

«Δυστυχώς», όχι ένα και δύο... Σκεφτείτε τους διαφορετικούς τρόπους που έχουμε σήμερα για να περνάμε τον καιρό μας. Κοινωνικά δίκτυα, YouTube, Νetflix, υπολογιστές, τηλεόραση... Πόσοι από τους «όχι και τόσο φανατικούς αναγνώστες» νομίζετε ότι έχουν χρόνο για διάβασμα; Παρόλα αυτά, όπως είπα και πιο πάνω, κάπου «σε περιμένει ένα βιβλίο, που θα σου αλλάξει τη ζωή. Άρα αξίζει τον κόπο να το ανακαλύψεις».

6. Τί έχει να κερδίσει κάποιος διαβάζοντας και τί γράφοντας ένα βιβλίο;

Καταρχήν δυο λέξεις για τα βιβλία γενικά. Έχουν γίνει μελέτες, που αποδεικνύουν, ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με πολλά βιβλία γύρω τους στο σπίτι, ακόμη και αν δεν διαβάζουν πολύ, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να διαπρέψουν ακαδημαϊκά, από άλλα που μεγαλώνουν χωρίς βιβλία. Το διάβασμα, επιπλέον, αναπτύσσει την φαντασία και ακονίζει το μυαλό με διαφορετικό τρόπο από τον οποιοδήποτε υπολογιστή.

Το γράψιμο αποτελεί μια εσωτερική ανάγκη πολλών ανθρώπων και το κάνουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

eleftheroudaki

7. Ένα μήνυμα για το δύσκολο 2020 και για τους αναγνώστες μας.

Σκεφτείτε τους γονείς/παππούδες σας, που πέρασαν έναν Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντιμετώπισαν τον θάνατο εκατομμυρίων συνανθρώπων, την πείνα, τον φόβο, τη φτώχεια και εχθρούς γύρω τους. Κατεστραμμένες πόλεις, γκρεμισμένα σπίτια και εργοστάσια. Και τα κατάφεραν. Εμείς έχουμε έναν κοινό εχθρό που λέγεται Covid19. Θα πολεμήσουμε όλοι μαζί και θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Φτάνει να είμαστε ενωμένοι.

8. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Με την συμβολή της εταιρίας P & I (Products & Investments) ακολουθούμε την περίφημη «Στρατηγική Γαλάζιων Ωκεανών». Μία από τις νέες μας ιδέες είναι και το «Γράψε, Μπορείς!». Απευθυνόμαστε σε νέους πελάτες που αναζητούν καινοτόμες υπηρεσίες, όπως, π.χ., να τους βοηθήσουμε να γράψουν και να εκδώσουν τις ιστορίες τους.

Σας ευχαριστώ θερμά κ εύχομαι κάθε επιτυχία

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

Σοφίκα Ελευθερουδάκη

Ετικέτες
Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.