Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Σχολιάστε πρώτοι! Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος Odysseas Konstantopoulos συνθέτης Μουσικός

Έλληνας μουσικός, συνθέτης. Γεννήθηκε στην Πολωνία στo Siemianowice Śląskie. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικό-Καλλιτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σιλεσίας (Wydział Pedagogiczno-Artystyczny Uniwersytetu Śląskiego) στο Katowice (παράρτημα στο Cieszyn).

odysseaskonstantopoulos1

 

Από το 1982 μένει στην Ελλάδα, όπου συνεχώς παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα ως καλλιτέχνης, παιδαγωγός και συνθέτης.

 

Ως μουσικός συνεργάστηκε με πολλούς επιφανείς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ήταν ο Σαράντης Κασσάρας, ο David Lynch, o Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο Okay Temiz, o David Garibaldi, o Walfredo Reyes, και ο Βασίλης Ρακόπουλος. Εκτός αυτού πραγματοιποίησε έργα με διάφορους σπουδαίους ερμηνευτές – λ.χ. με την Χάρις Αλεξίου, το Γιώργο Νταλάρα, την Έλλη Πασπαλά και το Δημήτρη Μητροπάνο.

 

Από το 2007 συνεργάζεται με το συγκρότημα Ελλήνων κλασικών κιθαριστών Anima Corda, διασκευάζοντας τις συνθέσεις τους (μεταξύ άλλων στο δίσκο „Lost & Found”) και δίνοντας συναυλίες μαζί τους. Τον ίδιο χρόνο εξέδωσε το δίσκο „The 7 Faces of Odysseus”, τελειώνοντας ταυτόχρονα την επεξεργασία του κύκλου συνθέσεων «Τα όνειρα του μικρού Σε», ο οποίος αποτελεί τη μουσική αυτοβιογραφία του. Συνέθεσε τη μουσική για το θεατρικό έργο «Το Γάλα» από το δραματολόγιο του Teatr Kamienica στη Βαρσοβία, υπό τη σκηνοθεσία του Sebastian Χοντροκώστα (πρεμιέρα το 2009). Συνέθεσε τη μουσική για την ταινία „Avant d’Avoir le Vent” του Μάριου Παπαγεωργίου , και μουσική για το θεατρικό έργο «Ποιος κοιμάται απόψε;» της Χρύσας Σπιλιώτη. Το συνολικό έργο του συμπεριλαμβάνει δυο κοντσέρτα για κιθάρα και ένα κοντσέρτο για μπάσο και άλλα.

Το 2011 ηχογράφησε δίσκο «Αθήνα» που αποτελεί την παρουσίαση των τραγουδιών εξέχοντων Ελλήνων συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Κουγιουμτζής ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Μάνος Λοΐζος και ο Απόστολος Καλδάρας, στις καινούριες διασκευές του Οδυσσέα Κωνσταντινοπούλου. Ο Δίσκος «Αθήνα» παρουσιάζει την ελληνική μουσική, τις ρίζες και το βάθος της, στο απολύτως καινούριο, άγνωστο στην Πολωνία φως, φανερώνοντας κατά πόσο διαφέρει η γνήσια ελληνική μουσική δημιουργία από το «γνώριμο», τουριστικό «προϊόν» που σκοπίμως προσφέρεται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Η θεματολογία των τραγουδιών που παρουσιάζονται συνδέεται με τα ιστορικά ορόσημα του σύγχρονου ελληνικού Κράτους – μεταξύ άλλων με την καταστροφή της Σμύρνης και τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης και της Κύπρου, που στάθηκαν αιτία μεγάλων κυμάτων προσφυγιάς. Όλα τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύονται κλασικά, στην ελληνική γλώσσα από την K.Gojny “Katherina” . Συνερμηνευτές σε τρία κομμάτια θα είναι o Γιώργο Μότσιο (Τα τρένα που φύγαν), ο Janusz Kruciński, σολίστας του Μουσικού Θεάτρου Roma (Teatr Muzyczny Roma) στη Βαρσοβία (Προσφυγία) και ο Artur Święs, ηθοποιός του Θεάτρου Σιλεσίας (Teatr Śląski) στο Katowice (Τίποτα δεν πάει χαμένο). Η μουσική του δίσκου παίχθηκε από εξέχοντες Πολωνούς και Έλληνες μουσικούς, μ.ά. τον Jerzy Główczewski (σαξόφωνο), τη Βασσώ Δημητρίου (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς, μαντολίνο), το Θάνο Γιουλέτζη (βιολί), το Γιώργο Μπεχλιβανόγλου (κιθάρα), το Σάββα Χριστοδούλου (κιθάρα), το Μανώλη Καραντίνη (μπουζούκι) και το Μιχάλη Πορφύρη (βιολοντσέλο).

Το 2013 εξέδωσε το δίσκο «Όνειρα του μικρού Σε» . Δίσκος περιγράφει την ζωή ενός μετανάστη με το όνομα Σε. Το πέρασμα του από την Πολωνία στην Ελλάδα αναδεικνύοντας μ’ αυτό το τρόπο το κοινωνικό φαινόμενο της μεταναστεύσεις σήμερα.
Την ίδια χρονιά ηχογράφησε στην Πολωνία με συμμετοχή των Anima Corda και της πολωνικής ορχήστρας Silesian Art Collective με μαέστρο M.Walach το Κοντσέρτο nr 2 για Δυο Κυθαρες και Ορχήστρα το οποίο έγραψε ο ίδιος .

Καλλιτεχνικός του στόχος είναι συνθεση δυο πολιτισμών της Ελλάδας και της Πολωνίας.

Prev
Ετικέτες
Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.