Η Αλεξάνδρα Βουτζουράκη μιλάει στο freshart24.gr για την παράσταση Πέρσες Shelter!
Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019 22:29 Σχολιάστε πρώτοι! Αλεξάνδρα Βουτζουράκη Πέρσες Shelter θεατρικές παραστάσεις 2019 Αθηναϊκή σκηνή Κάλβου Καλαμπόκη συνέντευξη

1. Τι θα δούμε στην Αθηναϊκή Σκηνή από τις 30 Μαρτίου; μιλήστε για το ΠΕΡΣΕΣ SHELTER.

Το Πέρσες SHELTER είναι ένα σύγχρονο έργο, που δανείζεται τον λόγο του Αισχύλου για να μιλήσει για την έπαρση της εξουσίας, τον σύγχρονο πόλεμο με τον πυρηνικό κίνδυνο να κρέμεται σαν μια αόρατη απειλή πάνω από το κεφάλι μας, τις διαπλοκές των κυβερνώντων, τα διλήμματα τους, ενώ παράλληλα παρουσιάζει στον θεατή σχεδόν με ιατρική ακρίβεια τις συνέπειες που έχει ο εγκλεισμός σε μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν να διοικήσουν έναν πόλεμο ήδη χαμένο παγιδευμένοι σε ένα πυρηνικό καταφύγιο.

2. Πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται στους Πέρσες του Αισχύλου αλλά εμπλουτίστηκε με τον λόγο του Ίψεν, του Μπύχνερ και του Σνίτσλερ. Τι κοινό έχουν αυτοί οι τρεις συγγραφείς μεταξύ τους αλλά και με τον Αισχύλο;

Οι Πέρσες του Αισχύλου είναι ένα έργο για το πώς ο άνθρωπος προσπαθεί να αγγίξει τον ήλιο κι εν τέλει καίγεται, είναι η τραγωδία του ηττημένου. Ο 19ος αιώνας στην Ευρώπη, μετά τη γαλλική επανάσταση, είναι ο αιώνας που αναπτύσσονται νέες πολιτικές θεωρίες και φιλοσοφίες, ο δαρβινισμός, ο Νιτσεϊκός υπεράνθρωπος, ο σοσιαλισμός. Οι βορειοευρωπαίοι συγγραφείς είναι από τους πρώτους που άφησαν το έργο τους να επηρεαστεί από τις νέες αυτές προβληματικές. Ο “Θάνατος του Νταντον” του Μπιχνερ είναι, κατά τη γνώμη μου, το πιο σπουδαίο πολιτικό θεατρικό έργο που έχει γραφτεί ποτέ. Σε αυτό φωτίζονται όλες οι εκφάνσεις της εξουσίας υπό το πρίσμα μιας μηδενιστικής ματαιότητας. Οι “Μνηστήρες του θρόνου” εστιάζονται στην έπαρση, τον ανταγωνισμό αλλά και τις αμφιβολίες του ηγέτη ενώ ο “Μοναχικός δρόμος” του Σνίτσλερ είναι η διάλυση των ψευδαισθήσεων της νιότης. Όλες αυτές οι προβληματικές διέπουν το ΠΕΡΣΕΣ SHELTER.

3. Η παράσταση, όπως λέτε στο δελτίο τύπου, είναι βασισμένη σε έναν εφιάλτη. Ένας εφιάλτης που μπορεί να γίνει πραγματικότητα ή έχει ήδη γίνει;

Η ιδέα για το έργο γεννήθηκε από έναν εφιάλτη του σκηνοθέτη μας, Μιχάλη Καλαμπόκη. Σίγουρα όμως οι άνθρωποι που βιώνουν μια εμπόλεμη κατάσταση ζουν ή έχουν ζήσει έναν παρόμοιο εφιάλτη. Για εμάς, όμως, μάλλον είναι μια μεταποκαλυπτική πραγματικότητα που μορφοποιεί τους πιο σκοτεινούς φόβους μας αλλά ελπίζω να μην το ζήσουμε ποτέ.

boutzouraki2

4. Ο θεατής φεύγοντας από την παράσταση τι θα θέλατε να έχει αποκομίσει; Θα δει ίσως και τον εαυτό του να είναι μέρος ενός έργου, που αποφασίζουν άλλοι για αυτόν;

Νομίζω ότι θα τρομάξει. Στη σκηνή δεν θα δει τον εαυτό του αλλά τους ηγέτες του. Βλέπει πόσο αδύναμοι, ανθρώπινοι, με τις νευρώσεις, τις ψυχώσεις, τους ψυχαναγκασμούς και τις αδυναμίες τους είναι ενώ παράλληλα ορίζουν το μέλλον, τη ζωή και τον θάνατο μας. Θα τον κάνει ίσως να προβληματιστεί. Στο ΠΕΡΣΕΣ SHELTER ο λαός δεν έχει λόγο πάνω στις αποφάσεις των εξουσιαστών του, εμείς που έχουμε, μήπως πρέπει να πάρουμε τον ρόλο μας αυτό λίγο πιο σοβαρά;

5. Οι χαρακτήρες του τότε ποιοι θα μπορούσαν να είναι στο σήμερα κι εσείς ποιον ρόλο υποδύεστε;

Σήμερα, με τις αναλογίες του τότε, θα ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, της Ρωσίας, ή κάποιας άλλης υπερδύναμης, με το επιτελείο του. Εγώ είμαι η Σύμβουλος του Βασιλιά. Μια γυναίκα σκληρή και ψύχραιμη, αποφασισμένη να προστατέψω ότι θεωρώ σωστό για τη χώρα μου με κάθε κόστος, μέχρι το τέλος. Ακόμα κι όταν όλα καταρρέουν προσπαθώ να παραμείνω ψύχραιμη και συγκροτημένη, έτοιμη να δράσω όταν όλοι οι άλλοι έχουν πια παραιτηθεί.

Θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη»
Αθ. Διάκου και Τζιραίων 13 (έξω από το μετρό Ακρόπολης)
Πληροφορίες- κρατήσεις: 2109222300

ΠΕΡΣΕΣ SHELTER
από το Θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη»
την Άνοιξη του 2019
Η συντέλεια του κόσμου μέσα από μια πρωτοποριακή παράσταση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ

Η «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου - Καλαμπόκη» παρουσιάζει από το Σάββατο 30 Μαρτίου το έργο ΠΕΡΣΕΣ SHELTER σε μετάφραση Αλεξάνδρας Βουτζουράκη και σκηνοθεσία Μιχάλη Καλαμπόκη.
Ο λόγος του Αισχύλου συναντάει τον λόγο του Ίψεν, του Μπύχνερ, του Σνίτσλερ μέσα σε ένα τρομακτικό σύμπαν ολοκληρωτικής καταστροφής σε μια κοινωνία που θυμίζει "οικεία κακά". Οι Αισχύλιοι Πέρσες, η απόλυτη διαχρονική τραγωδία του ηττημένου, δανείζουν τη φωνή τους σε έναν σύγχρονο πόλεμο.

boutzouraki1

Μια παράσταση βασισμένη σε έναν εφιάλτη που μεταφέρεται στη σκηνή. Ένα πρωτότυπο παιχνίδι υποκριτικής, όπου ο Χορός των Περσών μετατρέπεται σε σύγχρονους ρόλους, που ισορροπούν ερμηνευτικά μεταξύ του κλασσικού κειμένου και ενός δεύτερου κειμένου που υπονοείται, χωρίς να ακούγεται και βασίζεται στην πραγματικότητα που βιώνουν. Μια μετάφραση που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του έργου από ποιητική σε ψυχιατρικά ρεαλιστική. Μουσική που υποδηλώνει μια νέα κουλτούρα, προβολές σε οθόνες, εναλλακτικοί φωτισμοί σε μια ιδιαίτερη τεχνική σκηνοθεσίας.

Μέσα σε ένα πυρηνικό καταφύγιο η κυβέρνηση μιας χώρας διοικεί ένα πόλεμο που μέρα με τη μέρα χάνεται. Η απειλή για ολοκληρωτική συντέλεια του κόσμου είναι πια εμφανής. Η προπαγάνδα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της κάθε μεριάς είναι το μόνο όπλο που ακόμα δίνει μια αίσθηση ελέγχου της κατάστασης. Ο στρατός έχει εξοντωθεί και οι πληροφορίες από το μέτωπο εντείνουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις και τα συναισθήματα των εγκλωβισμένων αρχηγών. Τρόμος και αγωνία, λογική και παραισθήσεις, αμφιβολίες και εθνικισμός, αιχμάλωτοι πολέμου και προδότες, μεταφυσικά γεγονότα και αθεϊσμός συγκρούονται μέσα σε έναν εγκλεισμό, όπου ο χώρος και ο χρόνος διαστρεβλώνονται λίγο πριν την πυρηνική καταστροφή και το τέλος της ανθρωπότητας.

Η «Αθηναϊκή Σκηνή» μετά τις παραστάσεις Άμλετ, Βόυτσεκ, Τρελοί της Βαλένθια, Γειτόνισσες, Εδουάρδος ο Β', Να ντύσουμε τους γυμνούς και Ματωμένος Γάμος συνεχίζει την ερευνητική της πορεία στις εναλλακτικές μορφές υποκριτικής και σκηνοθεσίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καλαμπόκης
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Διασκευή: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη - Μιχάλης Καλαμπόκης
Μουσική: Γιάννης Μαδούρος
Βίντεο - Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπιζούτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Τριαντάκης
Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμοί: Fn’F team
Δημόσιες σχέσεις: Αντώνης Κοκολάκης
Παραγωγή: Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη

ΔΙΑΝΟΜΗ:
Βασιλιάς (Άτοσσα): Μιχάλης Καλαμπόκης
Σύμβουλος: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Αιχμάλωτος: Θωμάς Πανδής
Αγγελιοφόρος: Κωνσταντίνος Φάμης
Στρατηγός: Γιάννης Τσουρουνάκης
Στρατιώτης: Λυκούργος Μπάδρας
Ιέρεια: Λυδία Σγουράκη
Φάντασμα (Φάντασμα Δαρείου): Μιχάλης Καλαμπόκης
Γιος (Ξέρξης): Γιάννης Τριαντάκης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 20:00

Τιμές εισιτήριων:
Γενική είσοδος:12 ευρώ
Φοιτητικό και ανέργων: 10 ευρώ

Ετικέτες
Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.